Home
Situatie Afghanistan
Stichting
Activiteiten
Projecten
Steun Ons
Gastenboek
Sponsors
Contact
 -- Links --   U bevindt zich op de pagina: Welkom                                                                       English

Algemeen gegevens Afghanistan

Land

Afghanistan

Officiële naam

Islamitische Republiek Afghanistan

Oppervlak

652.090 km˛

Inwoners

32,738,376 (Juli 2008)

HoofdStad

Kabul (2,9 miljoen inwoners)

Tijdzone

+ 3,5

Onafhankelijkheid

19 augustus 1919Afghanistan is een republiek in Centraal Azië met 32.738.376 inwoners. Het grenst aan Pakistaan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en grenst ook kort aan de deelstaat Sinkiang van het Volks Republiek China.
De hoofdstad en grootste stad van Afghanistan is Kabul.

Huidige situatie:
Door de vele oorlogen in afgelopen decennia is Afghanistan een arm land geworden, doordat de economie veel te verduren heeft gehad. Door de oorlogen is een derde van het landbouwgebied verlaten door boeren die zijn gevlucht. Dit heeft natuurlijk ook vergaande gevolgen voor de bevolking. Een groot deel van de bevolking is voor zijn overleving en basisbehoeftes aangewezen op buitenlandse hulporganisaties.

De oorlog heeft een gigantisch effect gehad op Afghaanse kinderen. Tienduizenden kinderen hebben zwaar onder de oorlog geleden. De kinderen zijn in hun basisbehoeften geraakt. Hun families zijn getroffen, familieleden zijn gestorven, huizen zijn verwoest. Ook zijn er veel kinderen gewoond geraakt of invalide geworden. Daar komt nog bij dat Afghaanse kinderen in tijden van oorlog ook geen goed of nauwelijks onderwijs hebben gehad. Dat betreft drie generaties van kinderen in Afghanistan.

Sinds eind 2001 is er een veiligheidsmacht in Afghanistan aanwezig, de ISAF. In het kader van “Task Force Uruzgan” is sinds 1 augustus 2006 “Kamp Holland” ingericht.

Ondanks de aanwezigheid van de ISAF troepen is de situatie in Afghanistan vrijwel onrustig en onstabiel. Doordat er sommige krijgsheren zich nog steeds onafhankelijk opstellen en weinig van de centrale gezag accepteren.

Een ander probleem zijn de vluchtelingen. De terugkeer van vluchtelingen naar Afghanistan is de grootste dergelijke actie in dertig jaar. Sinds 2002 zijn er 5 miljoen vluchtelingen teruggegaan naar Afghanistan. Door deze vluchtelingenstroom werden de problemen op het gebied van schaarste aan voedsel en drinkwater extra versterkt.

De toename van de bevolking met een dergelijke hoeveelheid repatrianten niet moet worden onderschat. Zelfs voor een westers geďndustrialiseerd land zou dit een enorme uitdaging betekenen er zijn geen voorbeelden uit de recente geschiedenis van welk land dan ook dat zoveel mensen heeft opgenomen in zo’n korte tijd. Vorig jaar keerden er 370.000 mensen terug naar Afghanistan.

(Bron: wikipedia)

    info@afghanhouse.org      Postbankrn.: 5179371      KvK: 09161887
Copyright © 2021 Stichting Afghaans Huis || Design by [ A m i v i s i o n ]